Vässa annons-copyn med 4P-metoden
4P istället för AIDA
Varje god copywriter kan sin klassiska AIDA-modell (Attention, Interrest, Desire, Action) när det handlar om att bygga upp en retoriskt övertygande reklamtext. Modellen började användas redan under Mrs. Madison´s favorit-era d.v.s. annonsmarknadens framväxt i New York på 1950-talet. (Fast självklart har den sitt ursprung i de klassiska retoriska greppen.)
Inom internetmarknadsföring talar man nu allt mera om 4P-metoden. I synnerhet beträffande utformning av annonser på s.k. landningssidor. Den bygger på ungefär samma principer som AIDA men är något vassare i sin utformning. Det finns lite olika modeller av 4P-metoden, men här följer – en grovt förenklad version – av en av dem:
Promise
”What´s in it for me?”
Blanda inte ihop löftet med själva erbjudandet. Löftet är själva lösningen på ett problem. Självklart skall detta löfte väcka uppmärksamhet, liksom attention i AIDA, men på ett mycket konkretare sätt. Lägg det gärna i rubriken – för som alltid på nätet, tappar du lätt läsaren inom en nanosekund.
Picture
Vädja till läsarens känslomässiga sinne
I stället för vaga begreppet interest i AIDA ska du här måla upp en konkret bild för läsaren. Gör det med hjälp av levande språk, använd beskrivande ord eller eller skriv en berättelse. Få läsaren att föreställa sig att njuta frukten av löftet ovan – eller hur det skulle kunna bli utan det.
Proof
Vädja till läsarens logiska sinne
Backa upp med stödjande bevis för din tes; statistik, studier, grafer, diagram, vittnesmål, citat. Om du inte skriver för en myndighet eller liknande institution, som redan i sig själv står för hög trovärdighet, så är det här en hörnsten i texten. Du måste bevisa att det du säger stämmer!
Push
An offer you can´t resist
Push är till skillnad från action i AIDA, mer än bara en uppmaning till handling. Här handlar det om att leverera t.ex. ett enastående erbjudande i en kampanj, och sedan be om köpet. Var lite mer specifik än att bara ha en köpknapp.